Keukens
Natuursteen Bladen
De bakker en de visboer gebruiken al generaties lang natuursteen als werkblad. Het is duurzaam en makkelijk hygiënisch schoon te houden. Vandaag de dag wordt natuursteen veel gebruikt voor allerlei type bladen.
In huis bijvoorbeeld als aanrechtblad, eventueel met een achterwand van hetzelfde materiaal. Maar ook voor vensterbanken en als tafel- en wastafelblad. In de utiliteitsbouw wordt natuursteen daarnaast ook veel gebruikt voor bijvoorbeeld een balieblad bij een receptie, een zelfbedieningscounter in een restaurant of een barblad.
Natuursteen biedt veel ontwerpvrijheid. Vorm, dikte, randafwerking, uitsparingen en oppervlaktebewerking zijn op maat te maken. Zelfs een spoelbak is van natuursteen te maken. Ook zijn grote bladen uit één stuk te maken, met bijvoorbeeld een lengte van 3 meter. Een bijkomend voordeel is dat aderingen en nuances in kleur en structuur in een groot blad nog mooier tonen.
Materiaalkeuze
De steensoort, oppervlaktebewerking en het onderhoud dienen aan het gebruik van een blad te worden aangepast. In de regel krijgt een blad toegepast als aanrecht het meest te verduren. Het is een werkblad voor dagelijks gebruik, dat te maken krijgt met sterk kleurende producten, zoals tomaten, wijn en koffie. Maar ook met zure producten als azijn, sap van sinaasappels en reinigingsmiddelen.
Zuurbestendige stenen als graniet en daarop lijkende steensoorten zijn geschikt voor alle type bladen, zelfs met een gepolijst oppervlak. Lichtgekleurde soorten worden veelal van een bescherming voorzien. Niet-zuurbestendige stenen als marmer en kalksteen zijn als aanrechtblad minder geschikt. Ze zijn wel geschikt voor andere type bladen, uitgevoerd met een gezoet oppervlak en voorzien van een bescherming. Toch wordt Belgisch Hardsteen (een kalksteen) ook veel als aanrechtblad toegepast. Bijzonder is dat deze steen wat vettig is. Deze natuurlijke ‘beschermlaag’ wordt versterkt door het blad vettig te houden. Bijvoorbeeld door het regelmatig met lijnolie in te smeren.
Constructie
Een natuursteen blad is veelal 20 of 30 mm dik en wordt meestal plaatselijk ondersteund, bijvoorbeeld door (keuken)kastjes of tafelpoten. Naarmate de steunpunten verder uit elkaar staan, nemen de buigspanningen in de steen toe. Uiteraard mag het blad niet breken tijdens transport en montage of door normaal gebruik. In veel gevallen moet het natuursteen worden versterkt. Dat geldt in het bijzonder voor plaatsen die sterk zijn verzwakt, omdat er grote sparingen in zijn gemaakt voor bijvoorbeeld een wasbak of een kookplaat.
Het blad kan vrijwel onzichtbaar worden versterkt met stalen strips of een polyester wapening. Zie hiervoor de toelichting bij trappen. Het blad kan ook worden versterkt met watervast multiplex of stroken Serpentino (een steensoort met een hoge buigsterkte), die op de onderzijde van de steen worden gelijmd. Met name bij een aanrechtblad komt die versteviging in het zicht. Dat wordt weggewerkt met een strook steen die tegen de voorzijde van het aanrechtblad wordt gelijmd gelijmd als waterkering.