Granieten Aanrechtbladen: Voorbeelden en Eigenschappen

Een granieten aanrechtblad maakt een keuken helemaal af en geeft deze een ongekend luxe uitstraling. Graniet is in vele verschillende kleuren en uitvoeringen te leveren. Graniet laat zich ook uitstekend combineren met andere materialen zoals roestvrij staal, hout en glas. Graniet heeft een nadeel en dat is dat het een redelijk gewicht mee brengt, daar moet in de onderconstructie rekening mee gehouden worden. Vanwege dat gewicht is een kookeiland ook wel aan een maximum gebonden wil het nog hanteerbaar blijven in het aanbrengen en het transport. Natuurlijk is het in delen op te bouwen maar het mooie van graniet is dat je het heel vaak uit een stuk kunt laten verwerken. Voor de randen zijn allerlei afwerkingen mogelijk, van gefreesde randen tot aangeplakte waterkeringen. Ook het aantal mogelijkheden dat u heeft aan spoelbakken van roestvrijstaal tot helemaal uit graniet zijn legio. Laat u goed voorlichten over de mogelijkheden en de voor u meest geschikte uitvoering.

Wat is Graniet en waar komt het vandaan?

Graniet is diep in de aardkorst gevormd en is het oudste bouwmateriaal waarover de mens beschikt. Tal van granieten zijn wel 200 miljoen jaar oud of zelfs ouder. Het materiaal is gebruiksvriendelijk, duurzaam en heeft een robuuste uitstraling. Het is te herkennen aan de gespikkelde en gelijkmatige structuur. Die ontstaansgeschiedenis is ook verantwoordelijk voor het uiterlijk van de natuursteensoort. Er zijn granieten met grote kristallen, die langzaam in de diepte gevormd zijn. Er zijn ook soorten die opgebouwd zijn uit veel kleine kristallen waardoor de graniet een veel gespikkelder gelijkmatig uiterlijk heeft. Daarnaast zijn er nog een aantal soorten bekend die in het gebruik graniet genoemd worden. Het volgens de gesteenteleer niet zijn omdat ze anders gevormd zijn. Mineralen zoals kwarts ontbreken dan en dat maakt dat de steensoort er veel grijzer of zwarter uitziet. In het gebruik als aanrechtblad merkt u heel weinig van deze verschillen. Weer een andere steensoort verwant aan graniet is de gneis die zich kenmerkt door een wat gewaaierd uiterlijk. Deze steensoort gneis is gelaagder opgebouwd en vraagt wel om gedegen impregneren, omdat ze toch wat makkelijker stoffen opneemt dan een normale graniet. Laat u in alle gevallen goed voorlichten over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een bepaald materiaal.

Wat zijn de eigenschappen?

Graniet heeft een aantal bijzondere eigenschappen:

    • Graniet is vuurvast en slijtvast
    • Graniet is bestand tegen zuur en basen
    • Graniet is hygiënisch in de keuken als aanrechtblad te gebruiken en neemt geen stoffen op
    • Graniet heeft een gespikkelde gelijkmatige structuur
    • Graniet is van nature richtingloos en bevat geen patronen waarbij in het zagen rekening gehouden moet worden. Er zijn ook granietachtigen met een richtingsstructuur dit worden gneizen genoemd
    • Graniet is leverbaar in een groot aantal kleuren van wit, grijs, geel, rood, groen, bruin en zwart
    • Graniet kan een aantal oppervlakte bewerkingen ondergaan van gepolijst, gezoet, geschuurd, gestraald, gevlamd waardoor de kleuren veranderen. De diepste kleurweergave ontstaat in de gepolijste vorm.
    • Vloer en wanden kunnen van dezelfde granietsoort gemaakt worden

Waar moet je op letten bij aanschaf van een granieten aanrechtblad

De onderconstructie de kastjes, of op andere wijze, moet het blad gelijkmatig en op voldoende plaatsen ondersteunen. In het bijzonder de huidige mode van zeer grote lades en bijbehorende 6 pits kookplaten vragen om een gedegen doordachte oplossing om voldoende steun te bieden. Een doorsnee natuursteenblad is veelal 20 of 30 mm dik en wordt meestal plaatselijk ondersteund. Naarmate de steunpunten verder uit elkaar staan, nemen de buigspanningen in de steen toe. Uiteraard mag het blad niet breken tijdens transport en montage of door normaal gebruik. In veel gevallen moet het natuursteenblad worden versterkt. Dat geldt in het bijzonder voor plaatsen die sterk zijn verzwakt, omdat er grote sparingen in zijn gemaakt voor bijvoorbeeld een wasbak of een kookplaat. Het blad kan vrijwel onzichtbaar worden versterkt met stalen strips of een polyester wapening. Het blad kan ook worden versterkt met watervast multiplex of stroken Serpentino (een steensoort met een hoge buigsterkte), die op de onderzijde van de steen worden gelijmd. De versteviging die bij een aanrechtblad in het zicht zou kunnen komen wordt weggewerkt met een strook steen die tegen de voorzijde van het aanrechtblad wordt gelijmd als waterkering.

Wat kost een granieten aanrechtblad

De kosten van een granieten aanrechtblad lopen zeer uiteen. De kosten worden allereerst bepaald door de materiaal keuze. Sommige natuursteen soorten zijn zeldzamer dan anderen en dus duurder per meter. Daarnaast speelt de modekleur en uitvoering ook nog mee. Het hangt erg af van de hoeveelheid uitsparingen en kraangaten die men laat maken. De lengte en dikte van het totale blad speelt natuurlijk ook mee. En het feit of er veel handelingen en paswerk nodig is om het blad te kunnen maken. Ten slotte spelen waterkeringen aangelijmde randen en dergelijke een rol in de totale prijs per m2. Veel bedrijven werken met verschillende prijsgroepen die beginnen bij bedragen rond de 150 euro per meter en door kunnen lopen naar prijzen van 400 a 500 euro per m2.

Aanrechtblad op maat?

Een natuursteen aanrechtblad wordt altijd op maat gemaakt en passend gemaakt voor de keuken die bij u in huis wordt aangebracht. In elke bouwconstructie zitten wel wat maatverschillen, de wanden zijn nooit op de mm nauwkeurig aangebracht. Aanrechtbladen worden dan ook vaak ter plaatse ingemeten en pas ingemeten nadat de kastjes geplaatst zijn. Vaak wordt het blad dan pas in productie gegeven, zodat er bij de montage altijd wel een paar dagen overheen gaan voor alles compleet is aangebracht en gesteld. Dat geldt zeker voor de spatwanden die weer pas gemaakt moeten worden op het eenmaal aangebrachte blad. Het is van belang om echt rekening met enige montage tijd te houden. Iets even in een dag neerzetten is bij een keuken echt niet aan de orde.

Hoe zit het met onderhoud?

Een natuursteen aanrechtblad vraagt maar heel weinig onderhoud. Afdoen met een sopje is in veel gevallen al meer dan voldoende om het aanrechtblad vetvrij en vlekvrij te houden. Er zijn steensoorten die wel om een impregneer behandeling vragen die eens in de zoveel tijd weer opnieuw aangebracht moet worden. De leverancier van de steensoort kan u dat precies vertellen als u die adviezen volgt bent u verzekerd van lang gebruiksplezier. Meer lezen over het onderhouden van granieten aanrechtbladen klik hier.

Voorbeelden Aanrechtbladen