Hoe onderhoud je een aanrechtblad van natuursteen?
Het onderhoud van een granieten aanrechtblad is vrij simpel. Afdoen met een sopje waarmee het weer vlek vrij en vet vrij wordt gemaakt. De normale onderhoudsmiddelen zijn daarvoor geschikt. Veel aanrechtbladen worden standaard geïmpregneerd geleverd, dat voorkomt dat stoffen in het blad trekken en zorgen voor vervelende verstoringen in de vorm van vlekken. Bij tijd en wijle moet het geïmpregneerde aanrechtblad worden bijgewerkt. Uw leverancier kan u daarvoor de geschikte middelen leveren en u vertellen hoe vaak u dat moet doen. Opdat u lang plezier heeft van uw natuurstenen aanrechtblad. De meeste aanrechtbladen worden van graniet of granietachtige gemaakt en precies de graniet materiaal eigenschappen zorgen voor dat eenvoudige onderhoud.
Kleur en structuur zijn van invloed op het onderhoud
Hoe lichter van kleur en hoe meer effen van kleur een aanrechtblad is, hoe meer je er op ziet. Een gewolkt grijskleurig aanrechtblad daar zie je bijna niks op. Af en te schoonmaken helpt al behoorlijk en van sommige kleurstoffen zoals rode bieten sap, bessensap en dergelijke daar wordt een licht gekleurd aanrechtblad niet echt fraaier van. Goed impregneren helpt dan wel. Dan blijven die stoffen op het blad liggen in plaats van erin te trekken. Wat wel op valt bij natuursteen is dat op termijn vlekken ook weer verdwijnen, net alsof die stoffen uit de steen gewerkt worden. Dat is ook werkelijk zo. Maar bent u heel precies en heeft u snel last van verstoringen kies dan niet voor de aller lichtste toepassingen
Hardsteen Aanrechtblad
Een hardsteen aanrechtblad is kalkhoudend en dientengevolge gevoelig voor de inwerking van zure stoffen die in veel etenswaren voorkomen. Alleen het goed vet houden van deze steen soort voorkomt dat er vlekken ontstaan die niet meer te verwijderen zijn. Maar een beetje gebruik mag je aan zo een blad ook wel af zien daar wordt het alleen maar mooier van.
Marmeren Aanrechtblad
Marmer is niet alleen licht van kleur maar ook nog een keer zuurgevoelig. Als u zich dat realiseert en bereid bent om daar in het gebruik rekening mee te houden dan kunt u hier voor kiezen. Vereist is wel dat u alle vlek vormende stoffen onmiddellijk verwijdert. Broodbakken en pizza’s maken gaat op een marmeren aanrechtblad fantastisch. Meel en olie daar kan marmer niet genoeg van krijgen, dat weet elke Italiaanse pizzabakker.