Al sinds er mensen begraven worden gebruikt men natuursteen voor het vervaardigen van grafstenen. Dit heeft alles te maken met het feit dat natuursteen een duurzaam materiaal is. Een grafsteen was met name vroeger een blijvend gedenkteken. De steen moest de tand des tijds daarom kunnen door staan. Ook moest het materiaal goed te bewerken zijn zodat de naam van de overleden ook na lange tijd nog goed zichtbaar zou blijven. Natuursteen leende zich hier uitstekend voor. Vandaag de dag is natuursteen nog steeds één van de meest gebruikte materialen voor grafmonumenten. Dit heeft echter niet alleen meer te maken met duurzaamheid en functionaliteit. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor natuursteen omdat dit materiaal mooi blijft, het weinig onderhoud vergt en goed te reinigen is. Ook aantrekkelijk is het feit dat er zo veel mogelijkheden zijn met natuursteen. Dit materiaal kan tot elke denkbare vorm worden bewerkt en is leverbaar in vele kleuren en afmetingen.
Soorten natuursteen
Als je op zoek gaat naar een natuurstenen grafsteen zal je verbaast zijn over de keuzemogelijkheden. Natuursteen is namelijk een verzamelnaam voor meerdere steensoorten met elk een hele eigen uitstraling. Het maakt daarom niet uit welke smaak je hebt, er is altijd een steensoort die jou aanspreekt. Het voert te ver om alle mogelijke steensoorten hier te bespreken, we zullen daarom alleen stilstaan bij de meest gangbare soorten natuursteen voor grafmonumenten.
Graniet
Graniet is een harde steensoort. Dit betekent dat het materiaal zeer slijtvast is en bestand is tegen alle mogelijke weersinvloeden. Zaken zoals zure regen en vorst hebben nauwelijks invloed op de kwaliteit en de uitstraling van dit materiaal. Het spreekt voor zich dat graniet om deze redenen een zeer populaire materiaalsoort is voor graf -en gedenkstenen. Vooral de glad gepolijste variant is momenteel erg gewild. Dankzij het gladde oppervlak kan het vuil nauwelijks aan de steen hechten. Hierdoor blijft de steen lang mooi én schoon. En als het gladde graniet op den duur toch vies wordt is het materiaal heel eenvoudig met water en een spons te reinigen.
Hardsteen
Traditiegetrouw is hardsteen een veel gebruikt materiaal voor grafstenen en het is niet moeilijk om te zien waarom. Hardsteen is van hoge kwaliteit en heeft een mooie uitstraling. Er zitten echter ook nadelen aan hardsteen. Deze steensoort bevat namelijk veel kalk. Bepaalde weersinvloeden zoals zure regen zorgen ervoor dat de kalk in hardsteen oplost. Hierdoor kan het materiaal op den duur in kwaliteit achteruit gaan. Om dit proces tegen te gaan dient de grafsteen goed en regelmatig onderhouden te worden.
Cristallino
Ook Cristallino is van oudsher een gangbaar materiaal voor grafstenen. Je kunt dit materiaal heel eenvoudig herkennen aan de kristalstructuur. Cristallino is een mooi materiaal en beschikbaar in vele varianten. Cristallino heeft echter hetzelfde nadeel als hardsteen: kalk. Weersinvloeden zoals zure regen zorgen ervoor dat het kalk oplost en de steen beschadigd. Om een grafsteen van dergelijk materiaal mooi te houden dien je de steen regelmatig te onderhouden.
Kwartsiet
Kwartsiet is net als graniet een harde steensoort. Dit betekent dat het materiaal zeer compact is, weinig kalk bevat en zeer slijtvast is. Kwartsiet is een splijtsteensoort die in lagen uit een rotswand wordt gewonnen. De manier waarop de steen wordt gewonnen geeft de steen een bijzondere en ‘aardse’ uitstraling. Deze eigenschap en het feit dat kwartsiet in vele kleuren beschikbaar is, maakt deze steensoort een populair materiaal voor grafstenen. Kwartsiet heeft echter ook een nadeel. Het ruwe oppervlak zorgt ervoor dat vuil snel aan de steen kan hechten. Hierdoor kan het kwartsiet snel vervuilen en groen uitslaan. Om deze steensoort mooi te houden zal je de grafsteen regelmatig schoon moeten maken.