Graniet en aanverwante soorten

Graniet is diep in de aardkorst gevormd en is het oudste bouwmateriaal waarover de mens beschikt. Tal van granieten zijn wel 200 miljoen jaar oud of zelfs ouder. Het materiaal is gebruiksvriendelijk, duurzaam en heeft een robuuste uitstraling. Het is te herkennen aan de gespikkelde en gelijkmatige structuur.

Eigenschappen

Graniet heeft een aantal bijzondere eigenschappen:

 • Het heeft een gespikkelde en gelijkmatige structuur. De steen bestaat vooral uit grote kristallen (veldspaat), die zorgen voor de kleur. Rood- en bruintinten komen veel voor, met zwarte biotiet en kwartskorrels die eruitzien als gelei.
 • Het is van nature richtingloos, wat inhoudt dat het geen patronen bevat waarmee bij het zagen rekening moet worden gehouden.
 • Graniet is in hoge mate bestand tegen zuren en basen.
 • Het is vorstbestendig en slijtvast.
 • Graniet kan allerlei oppervlaktebewerkingen ondergaan, zoals polijsten, zoeten, schuren, stralen, boucharderen en vlammen. Deze bewerkingen hebben invloed op de kleur van de steen. Polijsten geeft de diepste kleurweergave, terwijl een ruwe bewerking het uiterlijk fletser maakt.
 • Met de verschillende oppervlaktebewerkingen zijn het uiterlijk en de eigenschappen (slipweerstand) plaatselijk op de wensen af te stemmen.

Toepassingen

Granieten worden voor allerlei toepassingen gebruikt zoals gevels, vloeren, trappen, aanrecht- en tafelbladen en gedenktekens. In het verleden werd graniet ook al gebruikt voor toepassingen die tegen een stootje moeten kunnen. Bijvoorbeeld op plaatsen in sluizen en brugpijlers die bloot staan aan langsschurende trossen en scheepsrompen.

Andere granieten

Er zijn verschillende diepte- en metamorfe gesteenten, die qua uiterlijk en/of eigenschappen op graniet lijken. Hoewel geologisch niet juist, worden ze in de natuursteenpraktijk wel als graniet aangeduid. Begrijpelijk, maar niet vrij van risico. De samenstelling en eigenschappen van deze soorten kunnen namelijk verschillen van echte graniet. De meest gebruikte steensoorten die voor graniet doorgaan zijn:

 • granietachtigen (niet-wetenschappelijke term)
 • gabbro’s, basalten en diabasen
 • gneizen

Naast deze aanverwante granietsoorten zijn er ook imitaties op de markt die qua naam of uiterlijk lijken op graniet. Hieronder een toelichting op al deze zogeheten ‘granieten’.

Granietachtigen

Dit is een verzamelbegrip voor dieptegesteenten die sterk op granieten lijken. Ze hebben ook een gespikkeld uiterlijk dat uit verschillende kleuren (mineralen) is opgebouwd. De ervaren vakman en de geoloog zullen het verschil met graniet zien, maar menig ander niet. Granietachtigen hebben vergelijkbare eigenschappen. Er zijn ook verschillen:

 • sommige van deze gesteenten zijn minder goed bestand tegen zuren (zoals Kashmir White), omdat ze sporen van kalk bevatten.
 • de polijstglans (hoogglans) wordt bij intensief gebruik eerder mat (vloeren), hoewel de slijtweerstand vergelijkbaar is. Dat komt doordat deze stenen minder of zelfs geen kwarts bevatten. Bij een gezoete uitvoering (matglans) speelt dit probleem veel minder.

Gabbro’s, basalten en diabasen

Gabbro’s zijn dieptegesteenten. Basalten en diabasen zijn vrijwel identiek aan de gabbro’s, maar uitvloeiinggesteenten. Al deze soorten zijn meestal egaal donker- tot zwartgekleurd, wat bij granieten niet voorkomt. Wel hebben ze ongeveer dezelfde eigenschappen. Een belangrijk verschil is dat de polijstglans eerder mat wordt bij intensief gebruik (vloeren), hoewel de slijtweerstand vergelijkbaar is. Dat komt doordat deze stenen vrijwel geen kwarts bevatten. De donkere egale kleur zorgt ervoor dat dit verschijnsel snel zichtbaar wordt. Bij een gezoete uitvoering (matglans) speelt dit probleem minder.

Gneizen

Gneizen ontstaan door een metamorfose (omzetting) van andere gesteenten zoals granieten, granietachtigen en soms zandstenen. Uiterlijk en eigenschappen van gneizen vertonen overeenkomsten met het oorspronkelijke gesteente. De belangrijkste verschillen met granieten:

 • de steen heeft meestal een richtingstructuur. Per soort kan dat verschillen van subtiel tot bonte waaiervormige patronen, opgebouwd uit verschillende kleuren (mineralen). De richtingstructuur is vooral goed te zien op een grote plaat. Om een goede indruk te krijgen is het bekijken van een enkel, klein steenmonster onvoldoende.
 • met het patroon varieert niet alleen de kleur, maar verschillen ook de eigenschappen van het steenoppervlak, zoals het uiterlijk van de polijstglans of de porositeit.

Granietimitaties

Er zijn verschillende imitaties die qua naam of uiterlijk lijken op graniet. Bijvoorbeeld:

 • Granito (ook wel terrazzo genoemd), dat we onder andere kennen van de aanrechtbladen uit de vijftiger jaren. Het is een product dat bestaat uit natuursteen steenslag (meestal kalksteen of marmer) vermengd met cement of een ander bindmiddel. Het wordt in dik-vloeibare vorm ‘in het werk’ aangebracht. Na verharding volgt schuren en polijsten.
 • Composiet: dit is er in vele varianten. Het is gemaakt van kwarts, eventueel kleine natuursteen deeltjes en een kunsthars. Het wordt fabrieksmatig gemaakt in grote platen, meestal met een glanzende afwerking. De verwerking tot bijvoorbeeld een aanrechtblad wordt gedaan door het natuursteenbedrijf met ‘normale’ natuursteen machines.
SteenNaamHandelsnamenLandLocatie
African RedAfrican RedRosso Africa, Transvaal Red, Red AfricaZuid AfrikaMiddelburg
Angola BlackAngola BlackBlack Angola, Nero AngolaAngolaLubango
Aurora MäntsäläAurora MäntsäläFinlandMäntsäla
Azul BahiaAzul BahiaAzul do Bahia, Bahia Blue, Azul ImperialBraziliëItaju do Colonia
Azul NocheAzul NocheMarita Blue, Azul Noce, Night BlueSpanjeBadajoz
Azul PlatinoAzul PlatinoAzul Trujillo, Blue PlatinoSpanjeTrujillo
Balmoral RedBalmoral RedRosso Balmoral, Balmoral grof (CG of GG), Balmoral Coarse Grain (CG), Balmoral fijn (FG), Balmoral Fine Grain (FG), Taivassalo, Vehmoo RedFinlandTaivassalo
Baltic BrownBaltic BrownBaltik Braun, Ylämaan RuskeaFinlandYlämaa
Basalt LavaBasalt LavaLavasteen, Basaltlava uit Mayen Basaltlava uit Mendig, Basaltlava uit Plaidt, Basaltlava uit Rheinland Pfalz, Basaltlava uit Londorfer, Basaltlava uit Sankt JohanDuitslandEifel
BasaltinaBasaltinaPietra Basaltica Lavalith, BasaltiteItalië
Viterbo
Belfast BlackBelfast BlackNero Assoluto Belfast, Zwarte M, SSYZuid AfrikaWapadskloof
Bethel WhiteBethel WhiteHartwick whiteUSABethel
Bianco SardoBianco SardoGrigio Sardo, Granito Grigio Perlato, Olympia White, Bianco Sardo M, Bianco Sardo FItaliëBuddusò
Blanco CristalBlanco CristalBlanco Cadalso, Blanco NieveSpanje
Cadalso de los Vidrios
Blue EyesBlue EyesAjax Blue, Labrador Blue EyesCanadaPaul Island, Nain
Blue KingBlue KingAzul King, Blue OmarZambiaSolwezi
Blues in the nightBlues in the nightMidnight Blue, Angola Blue Star, Labrador d'Angola, Blue night, Blue MistAngolas'Sa da Bandeira
Cafe BrownCafe BrownLabrador Café, Cafe Imperial, Cafe Bahia , Marron San Francisco, Coffee Brown, New Imperial Brown, Marron GuaibaBraziliëSanta Rita de Caldas
Carmen Red Carmen RedKarelia Red, Balmoral, Baltic Brown, Carmen RedFinlandVirojoki
AjaxDakota MahoganyMahogani Dakota, America Mahogani, Red Dakota, Royal Mahogany, Dakota MahoganyUSAMilbank-Delano
AjaxEttringer TuffEttringen Tuffsteen, Römer Tuff, Weibener Tuff, HasenstopfelDuitslandEttringen
AjaxFunding Black (G684)Fujian Black, Black Beauty, Padang Black , Panda Black,Palladio Dark TwilightChinaFuding
AjaxGhibli YellowGhibli, Crema Ivory, Ivory Silk, Monde YellowIndiaTiruchchirappalli
AjaxGiallo VenezianoAmarello Veneziano, Juparana Veneziano, Juparana, New Giallo VenezianoBraziliëNuova Venezia
AjaxGolden LeafRoyal GoldSaudi Arabië
AjaxGran VioletSanduba, Jacaranda, Tropical Violet, Torcicoda, Roxo Bello Horizonte, Oceano Kinava, Vermelho PororocaBraziliëCampo Belo
AjaxHalmstadtOstsee Rood, Arcus, Vastad, Hallandia, Nortrop Tiarp, Gullbrands, BararpZwedenHalmstadt
AjaxHassan GreenVerde Fiorito, Vert Star, Verde IndiaIndia
AjaxHimalaya Himalaya Original, Himalayan, Himalaya rood, Himalaya grijsIndiaKoppal
AjaxImpala Nero Africa Impala, Rustenburg, Jasberg , Bekker, DB (Dark Blue), Nero Impala donker (scuro)Nero Impala licht (chiaro), Nero Impala medium darkZuid AfrikaRustenburg
AjaxImperial RedRed Imperial, Askaremåla, Gotenrot, Rosso ImperialZwedenAskaremåla
AjaxImperial WhiteTippu WhiteIndiaTippu
AjaxIndian BlackJet Black, Premium Black, Chamra BlackIndiaChamrajnagar
AjaxIvory FantasyIndia
AjaxJuparana BordeauxRosa PersaBraziliëPernambuco
AjaxJuparana CaliforniaAmarelo Brasil, California Sunrise, Brasilian Gold Brazilië
AjaxJuparana ColomboIndiaManagparai
AjaxJuparanaIndia Pink CoralIndiaKarnakapura
AjaxKashmir WhiteSilver White, Kashmir GoldIndiaMadurai
KinawaKinawaKinava, Kinawa Rosa, OceanoBraziliëCandeias
Labrador DonkerLabrador DonkerLabrador Scuro, Labrador Verde, Emerald Pearl, Groene Labrador, Labrador Licht, Marinapearl, Blauwe Labrador, Labrador Blue, Pearl ExtraNoorwegenLarvik
Labrador Licht Labrador Licht Blauwe Labrador, Labrador Blue Pearl, Labrador Chiaro, Marina Pearl, Labrador donker, Labrador Blue Pearl GT, Labrador Blue Pearl Extra, Emerald Pearl, Labrador scuro NoorwegenLarvik
Labradorite MadagascarLabradorite MadagascarLabradorite Blue AstraleMadagascar
Lavanda BlueLavanda BlueBengal Blue, Samantha Blue, Orissa Blue IndiaPalli
Lila Gerais Lila Gerais Lilas GeraisBraziliëItapeceria
Marinace BlackMarinace BlackBlack Mozaiek, Marinace Green, Marinace Red, Marinace Black BraziliëOlivieira dos Brejinhos
Marrom AnticMarrom AnticMarrom Antic Angola, Angola Brown, Brown Antique, Spectrolit Brown, Brown AntiqueAngola
Meera WhiteMeera WhiteIndiaChittor
MondarizMondarizCrema JuliaSpanjeMondariz
MonchiqueMonchiqueMarron Monchique, Marron San Louis, St. Luis, Sierra MonchiquePortugalSerra de Monchique
Multicolor GreenMulticolor GreenKuppam Green, Multicolor Verde, Pradesh Green, Maharadja, Verde Marina IndiaKuppam
Multicolor Red IndiaMulticolor Red IndiaRosso Multicolor, Multi Colour Red, Multicolor Red IndiaIndiaKanakapura
Nero ForesteNero ForesteBlack Forrest, Nero ProfondoIndiaHarnahalli
New Red ImperialNew Red ImperialNew Ruby RedIndiaBijapur
Nordic SunsetNordic SunsetTondra ToundraRuslandMoermansk
Orion Orion Vizag Blue, Lavender Blue, Mass Blue, Lavendel Blue, LavendulaIndiaSrikakulam
Padang Bianco Sardo Padang Bianco Sardo G623, Mountain PinkChinaFuijian
Padang CristalloPadang CristalloG603, Padang Light Grey, Jjnjiang White Stone Grey, Sesame White, Talila GreyChinaJinjiang/Nan An
Padang DarkPadang Dark (G654) G3554 Padanga Black, China Impala, Padang Impala, Kobra, Padang Dark Fine Grain (type A, FG) Padang Dark Medium Grain (type A, MG) Padang Dark Big Grain (type B, BG)ChinaFujian
Padang Light Padang Light (G633)Padanga, G3533, Salt and Pepper Light Grey, PS8034ChinaFujian
Padang YellowPadang Yellow (G682)Desert Gold, Rusty Yellow, Golden YellowChinaFuijan, Shijing
Panna FragolaPanna FragolaBranco Itaunas, MicropontoBraziliëFazenda Floresta
Paradiso Paradiso Paradiso Light, Paradiso Bash, Paradiso Dark, Paradiso Classico, Paradiso Violet IndiaKrishnagari
Paraiso TigratoParaiso TigratoRosso Tigrato, Tigrato Red, TigratoBrazilië
Peperino GrigioPeperino GrigioPeperino RossoItaliëVitorchiano
PeppermintPeppermintEvergreen, Verde Amazonit, Verde Mario, Serizzo SempioneBraziliëEsp. Santo
PorfidoPorfidoPorphyr, Porfier, Porfido Rosso, Valcamonica, SarentinoItaliëBolzano
Raw SilkRaw SilkIndian Juparana Ivory, Ivory OrangeIndiaMadurai
Rosa Beta Rosa Beta Rosa Nuraghe, Rosa Sardo, Rosa Limbara, Rosa Tula, Rosa Nule, Rosa Ghiandone, Rosa GhiandonatoItaliëTempio Pausania Sardinië
Rosa LimbaraRosa LimbaraRosa Ghiandonato, Rosa Gallura, Rosa Ghiandone, Rosa Tula, Rosa Nule ItaliëMonte Limbara (Sardinië)
Sapphire Brown	Sapphire BrownZaphir Brown, Zephyr redIndiaKazipet
Serena OrientaleSerena OrientaleZhangpu GreyChinaZhangpu
Serizzo AntigorioSerizzo AntigorioSarizzo Antigorio, Serizzo Sempione, Serizzo della Val Camonica, Serizzo della Valmasino , Serizzo AntigorioItaliëCrodo
Serpentino Serpentino Serpentino Classico, Serpentino di Casciana, Serpentino Verde Della Valmalenco, Serpentino Vetto Tornadri, Serpentino Verde Vittoria, Torre Sante MariaItaliëChiesa di Valmalenco
Silver CloudSilver CloudBrocadeUSAAtlanta
Silver SparkleSilver SparkleIndia
Sivakashi YellowSivakashi YellowShivakshi, Ivory brownIndiaSalem
Star GalaxyStar GalaxyBlack Galaxy, Star Galaxy silver, Star Galaxy gold IndiaOngole
Star GateStar GateNew Galaxy, Star Galaxy SilverZimbabwe
Steel GreySteel GreySilver PearlIndiaAndra Pradesh
Supreme BlackSupreme BlackChina Supreme Black, Shanxi Black, Supreme Black XS, Supreme Black NMChinaShanxi
Tan BrownTan BrownIndiaAndhra Pradesh
Tiger YellowTiger YellowTiger Skin Yellow, G 502, Tiger Skin Gold, Tiger Skin Waves, Tiger White NewChinaFujian
Topazio ImperialTopazio ImperialGiallo Topazio, Amarelo Topazio , Topazio ImperialBraziliëBarro de Sao Francisco
Vånga RedVånga RedVanga, Rosso Vånga, Napoleon RedZwedenVånga
Verde Candeias	SavannaVerde Candeias SavannaVerde San Fransisco, Verde Maritaca BraziliëCandeias
Verde EucalyptoVerde EucalyptoEucalyptus GreenBraziliëNova Venécia
Verde FontaineVerde FontaineBitterfontain, Fontain Green, Fountaine Green, Bitterfontein Zuid AfrikaBitterfontein
Verde GauguinVerde GauguinGreen Gauguin, Verde Gaugin, Verde Gaucain, Azul Gauguin, Tropical Gauguin,Verde Boquirao, Tropical FashionBraziliëBoquirao
Verde GloriaVerde GloriaKarditsaGriekenlandKarditsa
Verde Issorie	Verde IssorieVert des Alpes, Verde Alpe, Verde Alpi , Verde Cretaz, Verde Gressonay, Verde Issogne, Verde FrayeItaliëAosta
Verde MaritacaVerde MaritacaVerde Tropical, Maritaca Verde, Maritaka, Verde CandeiasBraziliëCandeias
Verde OlivoVerde OlivoVerde Olive, Maslav, Maslavskij, Verde OlivioOekraïneMaslavske
Verde UbatubaVerde UbatubaEmerald Green, Labrador Green, Verde Bahia, Lincoln GreenBraziliëUbatuba
Verde UdaipurVerde UdaipurVerde Guatamala, Rajasthan Sea GreenIndiaRajasthan
Violetta Najaran RedVioletta Najaran RedVioletta Saoudi AbboudSaudi ArabiëNajran
Virginia BlackVirginia BlackVirginia Mist, Jet MistUSAVirginia
Viskont WhiteViskont WhiteViscount White, Wiskont White , White Tapestry, Madanapalle IndiaTamil Nadu
Volga BlueVolga BlueWolga Blue, Russische Labrador, Blue Polar, Rasputin, Labradorit VolgaOekraïneGolovinske
VyaraVyaraVyara Gold, Juparana Vyara, Juparana NepalIndiaPudukkottai
Yellow San FranciscoYellow San FranciscoAmarelo San Francesco, Giallo San FranciscoBraziliëBarra de Sao Francisco