Mogelijkheden voor natuursteen in het exterieur

Mogelijkheden voor natuursteen in het exterieur

Natuursteen is al sinds het begin van de beschaving één van de voornaamste bouwmaterialen. Kijk maar eens naar de Pyramides in Egypte, de oude tempels in Griekenland, het Colosseum in Rome en nog veel meer bouwwerken uit de oudheid. Men koos met opzet voor dit materiaal omdat het zeer duurzaam is en de tand des tijds met gemak doorstaat. Het feit dat we nu nog steeds van deze gebouwen kunnen genieten bewijst dat men het bij het juiste eind had. Daarbij was het materiaal natuurlijk ook mooi om te zien. Precies om deze redenen wordt natuursteen ook vandaag de dag nog volop gebruikt, zowel bij het interieur als het exterieur van de woning. In deze blog staan we stil bij de natuursteentoepassingen voor het exterieur. De meeste bekende hiervan zijn:

  • Dakbedekking.
  • Dorpels.
  • Gevelbekleding.
  • Vijver- en zwembadranden.
  • Muurafdekkers.
  • Een buitentrap.
  • Een terras.

Dakbedekking

De allerbekendste toepassing van natuursteen is het leistenen dak. Leisteen wordt vanwege het duurzame en slijtvaste karakter al eeuwenlang als dakbedekking gebruikt. Vocht, vorst en storm krijgen nauwelijks vat op leisteen. Bovendien is leisteen in vele soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Hierdoor kan leisteen op vrijwel elk dak worden gebruikt.

Dorpels

Eén van de overige meest voorkomende toepassingen van natuursteen voor het exterieur is de dorpel. Zowel voor de deurdorpels als de kozijndorpels is natuursteen zeer geschikt. Met name Belgisch hardsteen wordt hiervoor vaak gebruikt omdat het op vele manieren te bewerken is.

Gevelbekleding

Een andere belangrijke toepassing van natuursteen is gevelbekleding. Onder dit soort gevelbekleding kunnen we van alles verstaan. Denk bijvoorbeeld aan het bedekken van de hele gevel of het aanbrengen van een pui in natuursteen. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Behalve mooi is een gevelbekleding van natuursteen ook heel praktisch. Dit heeft alles te maken met de isolerende werking van natuursteen. Dit vertaalt zich in een lagere energierekening en een waardevermeerdering van de woning.

Vijver -en zwembadranden

Natuursteen wordt ook veel gebruikt als omlijsting voor een zwembad of een vijver. De belangrijkste reden om voor dit materiaal te kiezen is dat het er erg mooi en exclusief uitziet. Kies je voor leisteen? Dan profiteer je ook nog eens van de natuurlijke antislip werking van dit materiaal. Zo hoef je niet bang te zijn om uit te glijden op de rand van het zwembad.

Muurafdekkers

Natuursteen wordt tegenwoordig ook steeds vaker als muurafdekker gebruikt. Een muurafdekker is decoratief en kan een saai gebouw net een beetje extra pit geven. Ook is een muurafdekker van natuursteen een ideale methode om een lelijke muur mee op te frissen.

Een buitentrap

Bij oude herenhuizen zie je het wel vaker: een mooie buitentrap van natuursteen. Ook bij gebouwen zoals stations, musea en oude gemeentehuizen zien we vaak een natuurstenen trap. Maar wist je dat zo’n trap ook bij een hedendaagse woning enorm stijlvol kan zijn? Bovendien is een trap van natuursteen bestand tegen vele weersinvloeden. Zaken zoals vorst, vocht en hoge temperaturen krijgen er nauwelijks vat op. Ook is een natuurstenen trap nagenoeg onderhoudsvrij en gemakkelijk schoon te houden. De trap blijft dus mooi.

Terras

Natuursteen is zeer duurzaam, slijtvast en bestand tegen verschillende weersinvloeden. Dat zijn alle eigenschappen die je nodig hebt voor een mooie terrasvloer. Daarbij is natuursteen ook nog eens heel mooi om te zien. Het allerbeste kenmerk van natuursteen is het onderhoudsvriendelijke karakter. Je hebt er dus bijna geen werk van. Dit is wel anders met een terras van hout. Dergelijke materialen vergen veel meer onderhoud, zijn lastiger schoon te houden en gaan uiteindelijk ook veel minder lang mee dan natuursteen.