Marmertoepassingen voor een modern interieur

Marmertoepassingen voor een modern interieur

Marmer is weer helemaal terug van weggeweest. Goed nieuws vinden wij, want marmer is een mooi en duurzaam product. Ook heeft het een zeer luxe uitstraling. En het mooiste is dat het in vrijwel ieder interieur tot zijn recht komt. Van zeer klassiek tot erg modern, marmer kan altíjd. Je hebt de keuze uit verschillende kleuren: van het bekende wit en lichtgrijs tot bruin, blauw en lichtroze. Bovendien heeft marmer nog een extra voordeel: het is een buitengewoon praktisch materiaal. Schoonmaken is heel eenvoudig en het onderhoud is bijna minimaal.

Hoe ontstaat marmer?

Marmer is een natuursteen die door een bijzondere samenloop van omstandigheden ontstaat. Door verschuivingen in de aardkorst komt het gesteente onder grote druk te staan. Door deze druk loopt de temperatuur heel hoog op. Vervolgens smelt het gesteente en vindt er een metamorfose plaats. Eenmaal afgekoeld is er een nieuw gesteente ontstaan: marmer.

Hoe en waar wordt marmer gewonnen?

Er zijn verschillende plekken op de wereld waar marmer wordt gewonnen. Het meeste marmer is echter uit Italië afkomstig. Het marmer wordt hier in de bergen rondom de Middellandse Zee gewonnen. In de steengroeves wordt het marmer in grote blokken uitgehakt waarna het in platen wordt gezaagd en getransporteerd. Deze platen worden elders verwerkt tot bijvoorbeeld tegels en vele andere marmerproducten.

Toepassingen van marmer in het interieur

Wit marmer past uitstekend in een interieur met een klassieke stijl. We kennen allemaal wel die oude herenhuizen waar je binnenkomt in een hal met een schitterende marmeren vloer. Er zijn echter nog twee toepassingen die momenteel weer helemaal on-trend zijn: marmer in de badkamer en de keuken.

Marmer in de badkamer

Marmer is een ideaal natuursteen om in de badkamer te verwerken. Bovendien heeft het de eigenschap om vrijwel elke badkamer te transformeren tot een luxe en rijke omgeving om heerlijk in te badderen. Ook maakt het niet uit of je nu een grote of een kleine badkamer hebt. Marmer kan namelijk ook in een kleine badkamer een wereld van verschil maken. Met name wit marmer creëert een prachtig ruimtelijk effect waardoor de badkamer juist veel groter oogt. Een ander voordeel van wit marmer is dat het tijdloos is en zowel in een traditionele als een moderne badkamer past. Wit marmer is echter niet de enigste optie. Ook een donkere kleur marmer kan prachtig staan in de badkamer. Donker marmer voelt bovendien wat warmer aan dan wit marmer. Juist in een badkamer zullen sommige mensen dit al prettig ervaren. Wil je liever iets opvallends? Dan kun je er ook voor kiezen om te variëren met verschillende kleuren of patronen. Op die manier kun je een heel spannend en trendy effect creëren.

Marmer in de keuken

Ook in de keuken zien we het marmer steeds vaker terugkomen. Een veel gekozen toepassing is het marmeren aanrechtblad. Niet alleen is zo’n aanrechtblad erg mooi om te zien, het is ook zeer praktisch in gebruik. Het marmer is duurzaam, relatief slijtvast en eenvoudig schoon te maken. Wil je een marmeren aanrechtblad in je keuken? Dan heb je de keuze uit vele soorten en kleuren. Van wit, grijs en rood tot en met roze en zelfs zwart. Dankzij dit rijke kleurenpalet past een marmeren aanrechtblad altijd bij het interieur van jouw huis. Er is echter ook een nadeel: marmer is natuursteen en daarom niet goedkoop. Dit betekent overigens niet dat de prijs de investering niet waard is. Marmer is zeer duurzaam en blijft mooi. Bovendien is het een materiaal wat niet aan mode onderhevig is. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je het aanrechtblad over tien jaar niet mooi meer vindt.