Bewerkingen van plaatkanten

freesmachine

Met een freesmachine wordt op de plaats waar de
wasbak komt een gat gemaakt.

De platen vrije maat worden door het natuursteenbedrijf verwerkt tot bijvoorbeeld een gedenkteken, balieblad of traptreden. De steen wordt op maat gezaagd of gefreesd. De kanten die in het zicht blijven, worden in de gewenste vorm afgewerkt en veelal op dezelfde manier bewerkt als het plaatoppervlak.

Zijkanten zijn onder meer goed te frezen, schuren, zoeten of te polijsten. Dat kan op twee manieren: [list line=”no” style=”style1″]

  • handmatig met een polijstmachine (buigzame as-machine, of machines aangedreven met oliedruk of lucht)
  • automatisch met een kantenpolijstmachine

[/list] Hier vindt u meer informatie over deze manieren.

Handmatig kantenpolijsten

Bij handmatig polijsten wordt een buigzame as-machine gebruikt, die ook wel ‘flexibele arm’ wordt genoemd. De polijster beweegt de machinekop langs de plaatkant. Hierbij wordt op een vergelijkbare manier gewerkt als bij de afwerking van een plaatoppervlak: met watergekoelde slijpschijven en van grof naar fijn. Een gelijkmatig en strak eindresultaat vraagt om vakmanschap. Bijvoorbeeld moet men goed kunnen inschatten wanneer van schijf kan worden gewisseld.

Automatisch kantenpolijsten

Bij automatisch kantenpolijsten worden de handelingen zoals beschreven bij handmatig kantenpolijsten in één gang door de machine uitgevoerd. De machine heeft verschillende schuurkoppen, die voorzien zijn van grof- tot fijnkorrelige slijpschijven. Al draaiende worden ze gelijktijdig over de zijkant van de steen bewogen. Alleen rechte kanten kunnen op deze manier worden gepolijst. Gebogen kanten worden veelal handmatig met de buigzame as- polijstmachine bewerkt. Het gebruiken van de kantenpolijstmachine is vooral lonend bij het polijsten van grote series platen met rechte kanten.

Frezen

Bewerkingen die met een zaag lastig of onmogelijk zijn, kunnen vaak met een frees wel worden gedaan. Het maken van een ovale tafel bijvoorbeeld, of bijzondere kantafwerkingen zoals een profielkant. Maar ook het aanbrengen van cascades (verdiepte gedeelten) in een aanrechtblad. Een frees is een soort trommel of stift die snel ronddraait en bezet is met industriediamant. Door de trommel of stift onder het toevoegen van veel water met kracht tegen de steen aan te drukken, wordt materiaal weggeslepen. Het gefreesde oppervlak kan met de freesmachine ook verder worden bewerkt (bijvoorbeeld gepolijst). Hierbij wordt op een vergelijkbare manier gewerkt als bij de afwerking van een plaatoppervlak: met watergekoelde slijpschijven en van grof naar fijn.

Afwerkingen kanten natuursteen

Afwerkingen kanten natuursteen