Tips voor de aankoop van natuursteen

1. Een goede voorbereiding

Bij de keuze voor natuursteen gaat het vaak over duurzame toepassingen. Neem de tijd om kennis op te doen. Er zijn mogelijkheden genoeg. Vakbedrijven in natuursteen moeten kunnen u goed informeren. Maak een wensenlijst en laat u dus goed informeren. U zult ervaren dat goede vakmensen vaak hetzelfde advies geven.

2. Het gaat op de toepassing en niet om de steen

U wilt een fraaie vloer, trap of keukenblad en niet een stuk steen. Het gaat dus om de verwerkte steen in uw situatie. Uw toepassing is altijd maatwerk. Elke natuursteensoort heeft een uniek uiterlijk en specifieke eigenschappen. De vakman houdt daarmee rekening bij zijn advies over bijvoorbeeld de steenkeuze, de oppervlakte afwerking en het onderhoud.

3. Stel vragen over uw toepassing in steen

Uw toepassing vereist vakmanschap. Voor een optimaal resultaat zijn een juiste materiaalkeuze, detaillering en montage heel belangrijk. Het natuursteen vakbedrijf beschikt over alle benodigde kennis en kunde. Gebruik die kennis door de juiste vragen te stellen. Leg uit waarvoor de natuursteen bedoeld is, hoe het gebruik is, wensen over de (polijst)glans en maattoleranties en natuurlijk het onderhoud.

4. Kwaliteit en prijs

De verschillen in prijs zijn bij natuursteen aanzienlijk omdat leken niet weten wat de prijs bepaalt. Het begrip kwaliteit wordt hierbij misbruikt door charletants. De prijs wordt bepaalt door vele factoren zoals de verkrijgbaarheid, de dikte van de steen, de sortering op kleur, de gelijkmatigheid van de structuur (homogeen of juist zeer bont), de porositeit, de slijtvastheid, de maatvastheid en het onderhoud. Een zeer bonte schakering van dunne wandtegels kan dus zeer fraai en ook zeer goedkoop zijn. De belangrijkste vragen zijn:

  • Vind u de soort zelf mooi, past de sfeer en kleur bij uw vraag?
  • Is de soort duurzaam geschikt voor uw toepassingen?

En de laatste vraag kan een vakbedrijf zeker beantwoorden en ook garanderen.

5. Houd alles in 1 hand

Soms denken leken dat ze veel goedkoper uit zijn als ze gaan ‘shoppen’ bij het kopen van de natuursteen. Vervolgens kennen ze wel een ‘handige buurman’ die dat vloertje wel even in het weekend legt. Het kan goed gaan, maar die kans is klein. Vakmanschap vraagt kennis en tijd. Goed bedrijven zorgen voor een totaalpakket en zo komen ze ook tot een goede prijs-kwaliteit verhouding. Zorg er bij voorkeur voor dat u 1 aanspreekpunt heeft en laat het natuursteenbedrijf afspraken maken met de stellers als die niet bij dat bedrijf werken. En als er andere afspraken worden gemaakt, leg dan goed vast wie waarvoor verantwoordelijk is.