Hoe worden grafstenen gemaakt?

Hoe worden grafstenen gemaakt?

Een grafsteen wordt altijd op maat gemaakt. Dit is noodzakelijk omdat elke persoon en dus ook elk graf uniek is. Voor het maken van de steen zelf gebruikt men een groot stuk natuursteen. Uit dit massieve stuk snijdt men met behulp van een diamantzaag een plaat van ongeveer 10 centimeter dik. Als de plaat is uitgesneden word de randen gepolijst en eventueel facet geslepen. Voor de rechtopstaande steen ligt meestal een dekplaat of banden van steen. Deze plaat en banden worden eveneens met een diamantzaag uitgezaagd en zijn gewoonlijk wat dunner dan de opstaande steen. Men streeft er naar om het materiaal van de opstaande steen, de banden of de dekplaat zoveel mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Zo wordt het graf een mooi geheel.

De belettering

Als de staande steen op maat gesneden is kan de tekst worden aangebracht. Door het aanbrengen van tekst wordt de grafsteen extra uniek en persoonlijk gemaakt. Er zijn verschillende manieren om belettering op een grafsteen aan te brengen:

  • Uithakte letters.
  • Belettering door middel van zandstralen.
  • De graveermethode.
  • Lasertechniek.
  • Letters op de steen bevestigen.
  • Een glasplaatje.

Uithakte letters

De bekendste en meest ouderwetse manier om belettering aan te brengen is met een hamer en een beitel. Dit uithakken gebeurt echter steeds minder omdat het een tijdrovende klus is. Bovendien zijn er tegenwoordig veel snellere en goedkopere manieren om belettering op grafstenen aan te brengen. Dit betekent overigens niet uitgehakte letters helemaal niet meer voorkomen. Het ambacht wordt nog steeds beoefend en er zijn ook nog steeds mensen die bewust voor deze methode kiezen.

Belettering door middel van zandstralen

Tegenwoordig wordt belettering vaak door middel van zandstralen aangebracht. Bij deze methode wordt een zandstraal onder hoge druk op de stenen plaat gericht. Door de hoge druk en het schurende zand worden de letters uitgesleten. Vervolgens worden de letters voor meer contrast ingekleurd met verf. Het grote voordeel van de zandstraalmethode is dat je de keuze hebt uit eindeloos veel lettertypen. Bovendien kunnen door middel van zandstralen ook afbeeldingen op de steen worden aangebracht.

De graveermethode

Bij de graveermethode worden de letters met behulp van een machine in de steen gefreesd. Het grote voordeel van graveren ten opzichte van zandstralen is dat de letters dieper in de steen zitten. Dit geeft de belettering een mooi contrast ten opzichte van de steen en verhoogt de leesbaarheid van de tekst. Een nadeel is echter dat het aantal beschikbare lettertypes beperkt is.

Lasertechniek

Een andere beletteringsmethode is door middel van lasertechniek. Laseren is tegenwoordig erg populair omdat deze methode verreweg de meeste mogelijkheden biedt. Je hebt de keuze uit een groot aantal lettertypes. Ook kunnen er door middel van laser zeer gedetailleerde decoraties en afbeeldingen op de steen worden aangebracht.

Letters op de steen bevestigen

Wil je een zeer duurzame en stijlvolle belettering op een grafsteen laten aanbrengen? Dan kun je er ook voor kiezen om letters van rvs, aluminium of brons op de steen te bevestigen. Deze materialen combineren mooi met natuursteen en geven een unieke luxe uitstraling. Je kunt de letters ook door middel van een tekstplaatje op de steen laten bevestigen. Het grote voordeel hiervan is dat je op zo’n plaatje relatief veel tekst kwijt kunt.

Een glasplaatje

Wil je iets heel anders dan de bovengenoemde opties? Kies dan voor een gegraveerd glasplaatje dat op de steen wordt bevestigd. Op dit glasplaatje kan van alles worden gegraveerd, van letters tot afbeeldingen. Het leuke aan deze mogelijkheid is dat het glas prachtig combineert met het natuursteen en het zonlicht op een unieke manier reflecteert.